Ovo leto je baš neko specijalno, kao stvoreno za “sad i nikad više” događaje. Premijerni nastup u Beogradu, u klubu Elektropionir imaće alt-country veterani, Mekons, predvođeni genijalnim Jonom Langfordom i neverovatnom Sally Timms. Koncert koji će se dugo pamtiti, u organizaciji Pop Depresije i Kišobrana i uz pokroviteljstvo Leke Mladenovića, održaće se u ponedeljak 24. jula od 21h.

Mekons proslavljaju svoj 40. rođendan albumom “Mekons Existentialism”, koji je objavila kultna izdavačka kuća Bloodshot Records i neobičnom evropskom turnejom tokom koje će posetiti pored Velike Britanije i Budimpeštu, Beograd i Beč.

Ulaznice mogu da se kupe u pretprodaji u Zaokretu i Šikarici po ceni od 500 dinara.

Mekons dolaze u punom sastavu, sa osnivačima benda Jonom Langfordom i Tomom Greenhalghom, pevačicom Sally Timms, harmonikašem Rico Bellom, multi-instrumentalistom Luom Edmondsom (bivši ili sadašnji član P.I.L., Billy Bragg and the Blokes, Shriekback, The Damned), bubnjarem Steveom Gouldingom (u njegovom CV-u su Graham parker & The Rumour, Elvis Costello, Gang of Four…), violinistkinjom Susie Honeyman i Baron Von Trumfio na basu.

“Politika i tradicija nisu noviteti za Mekons, ali ono što čini ovaj album posebnim je to što je napravljen u dahu i za ovaj poseban trenutak u vremenu. Kao zvučni dokument on je dinamičan i uzbudljiv – zvučni zapis koji je zabeležio sav koncerti zanos. Kao kompletno delo, album ima moćnu poruku: to je poziv na mobilizaciju starih propalica, umetnika koji nisu odustali od svoje umetnosti i raznih drugih čudaka – svih onih koji se suprostavljaju modernom životu. To je Mekons proširena porodica koja se okuplja u nekom sobičku i peva protestne ili tužne pesme i dok to radi shvata da je snaga u tome da se bude zajedno, čak iako smo zajedno malobrojni i ako borba izgleda unapred izgubljena.” /Iz Pitchfork recenzije albuma “Existentialism”, ocena 7.5/

Za Mekons je legendarni Rolling Stone novinar Lester Bangs napisao da su “najrevolucionarnija grupa u istoriji rokenrola”, a malo bendova ima takav pedigre. Objavili su dvadesetak albuma na kojima su se igrali sa apsolutno svim žanrovima: od proto britanskog panka, preko modernog folka i regea do afričkog popa ili od rokenrola do kantrija, uz još par žanrova koji još nemaju ime!