izbor muzkeSkidanje i jurenje muzike po torrentima i raznim rapidšer nalozima je jedno bezvezno iskustvo.
Živimo u vremenu kada je svaka informacija lako dostupna, pa tako treba da bude i sa muzikom.
Poslednjih par godina pojavio se veliki broj servisa koji omogućuju slušanje muzike online.
Čak iako nadjemo servis koji nam daje mogućnost besplatno slušanja, bendova i pesama ima dosta i često je nemoguće naći ono šta nas baš interesuje.

Evo iz kišobran bookmarka par lokacija o kojima vredi diskutovati:

1) Last.fm – iako dok ovo pišem last.fm prolazi kroz najveću krizu od nastanka, ova socijalna mreža je dugo bila najzanimljivja mesto svima koji su želeli konstantno da otrkivaju nove izvodjače. Nažalost loše praćenje novih trenodva, tretriranje našeg regiona kao da ne postoji doveo je da malog pada popularnosti. Pojava plugina za chrome koji omogućuje slušanje (i scroblovanje) svake peseme na last.fmu probudio ponovno intresovanje starosedeoca na ovoj mreži. Obavezno čekirajte plugin menja smisao celog servisa.

2) Groovshark– kako ova mreža nije do sada zatvoren nije mi jasno, ali hvala joj što postoji. Prošle godine pojam groovsharkje bio među top deset novih pojamova koji su ljudi tražili na googlu, što dovoljno svedoči o rastućoj popularnosti ovog servisa. Mogućnost pravljenja biblioteke i lista, prisustvo radija i sve to za džabe natelo je korisnike da za trenutak zaborave svoje kućne kolekcije. Za 200 kinti mesečno može se postati preplatnik servisa što donosi svašta nešto između ostalog i slušanje i sa mobilnog telefona. Manjak pojedinih izvođača i loši tagovi često znaju nekada da smore, ali za jedan besplatan servis ovo je pristojno rešenje.

3) 8traks– svako tvrdi za sebe da sluša najbolju muziku a 8tracks upravo tu tvrdnju stavlja na test: utrošite vreme, napravite listu i podelite je sa drugima. Onda gledajte koliko je ko puta sluša, voli i koliko joj se često vraća. Zanimljiv princip koji omogućava otkrivanje nove muzike, ali često zna da i da umori jer se pojedinci takmiče u kuloći biranjem što opskurnijih pesama. Scroblovanje je tu tako da svaki lastfmovac treba da proba i 8tracks.

4) Streeomood – iza svake pesme je emocija tvrdi stereomood. Umesto što na ostalim servisima birate pesmu ovde birate emociju iza koje se krije lista pesama. Definitvno mesto koje treba posetiti kada niste sigurni šta vam se sluša.

5) b92.fm – I kupujmo domaće. Zapravo ne. Divno je što postoji servis koji omogućava slušanje legalno muzike i pri tome je još lokalni ali totalna operisanost od stila učinila je ovaj servis neupotrebljivim. Kada pitate ljude šta je b92.fm mislim da ne bi mogli da vam daju jednostavn odgovor. To je skroz ok, mislim da ni sam b92 nije siguran šta to treba da bude. Korsinički interfejs je zastrašujuć, klik vodi uvek na neko novo mesto, zaštita pesama od skidanja ne postoji a uspešna registracija predstavlja ludu kombinaciju sreće i znanja. Jednom rečju: horor. Ono što ipak vredi je veliki broj domaćih izdanja u zavidnom kvalitetu. Ako ikada želite da poslušate nešto od Jarbola i Darkvuda a niste pri svom kompu ovo je pravo mesto za posetiti. Ako se snađete kako se pušta pesma.

Ne treba zaboraviti ni fizzy koji omogućava brzo nalaženje pesme, bandcamp na kome ima toliko bisera samo treba stripljivo tražiti, soundcloud ako više volite elektronsku muziku, mixcloud ako vam se dopadaju fino pripremljeni miksevi, hypem i captaincrawl ako ste u fazonu blogova ili blip ako ste twitter fan.

Iako ima puno servisa, socijalnih mreža i čega šta već i dalje mesto na kome čak više od četrdeset posto svih korisnika sluaša muziku online zapravo je youtube. Pravi dokaz postojanja singl generacije.