10407399_10155033123950727_7021147171511944554_n

NINA ROMIĆ (Zagreb, Hr) 
Specijalni gost: Jovanović
DJ podrška Zaokret/POP Depresija
Petak 5. decembar 21h
Karte u pretprodaji u KC Grad: 300 rsd, na dan koncerta 400 rsd

Zagrebačka kantautorka Nina Romić (https://www.facebook.com/ninaromicmusic) održaće svoj prvi koncert u Beogradu u petak 5. decembra u KC Grad u 21h. Sa svojim bendom promovisaće album “Stablo”, po mnogim kritičarima i fanovima jedan od najboljih u regionu i to ne samo tokom ove godine.

A šta mi kažemo? Pa zovemo vas da provedete sa nama jedan sve samo ne „Savršeno običan dan“. Dođite do Grada makar i tramvajem i uživajte u „Vožnji”. Ako imate nekoga da možete da mu/njoj kažete „Kraj mene“ je moja ljubav, onda baš lepo…. Možda i najbolji primer kakva je umetnica postala Nina Romić je pesma „Obod šešira“ – ona možda najbolje dočarava sve visine i dubine koje je u stanju da dostigne njen vanvremenski glas. Za sve oni koji vole male pop pesme “veće od života”, tu je romantična vinjeta “Bicikil”. Za svakog od nas Nina ima “nešto”, a to “nešto” je tako drugačije i moćno…

Nina Romić u Beograd dovodi bend u kojem su pored nje i Frederic Lanz (klavir, klavijature, harmonika), Petar Cvahte (bubanj) i Ivica Antunović (bas gitara).

Nije lako pisati o muzici Nine Romić, ona mora da se sluša i to pažljivo, posvećeno i neumereno. Na “prvu loptu” sve je jednostavno: ona svira akustičnu gitaru i peva (svoje) pesme na maternjem jeziku. Ali, to je kao da neko kaže da su Mesi ili Ronaldo “samo fudbaleri”. Nina je takva specifična pojava da bi njen talenat sijao na svakom delu sveta. Pesme i albumi (tri do danas) su joj toliko različiti čak i kada se govori samo o subjektivnom “fanovskom” osećaju i atmosferi, ali neke stvari ostaju iste bilo da se ona pred nama ogoli potpuno i bez zadrške ili da kroz pesme iskazuje ljutnju ili bes (“angst”) ili da kroz te muzičke slike iz života potpuno sazri i postane sasvim svoja. Lako je da neko ko voli muziku u njoj prepozna i Džoni Mičel i Arsena Dedića, Pidžej Harvi i Cat Power, Dženis Džoplin i Jadranku Stojaković, Nika Drejka i Noru Džons, Stray Dogg i Anu Ćurčin… Asocijacije su brojne, ali ona je uvek nešto drugo. Uvek je “samo i jedino” Nina Romić.

Svoj prvi EP snimila je 2006. i to u saradnji s dubrovačkom grupom Izae. Četiri godini kasnije objavljuje prvi samostalni album nazvan “Daljine”, koji je po brojnim recenzijama svrstan u pet najboljih domaćih/regionalnih albuma te godine. Formulu svoje umetnostu Nina je definisala na debi albumu, ali ona tu “jednačinu” stalno unapređuje, vođena srcem, instiktom i neverovatnim talentom. Uz autorske pesme, Nina je tokom godina obradila i nekoliko izvornih/tradicionalnih pesama, ali i Satana Panonskog… Drugi samostalni album, “Ptice”, objavljuje 2012. godini i u priču uz akustičnu i električnu gitaru, klavir, harmoniku, psihodeliju, moćne stihove i autentični glas, ubacuje i novi instrument – bubanj. Za novi album “Stablo”, Nina Romić kaže da je njeno najzrelije izdanje i malo je reći da je potpuno u pravu. Imate priliku da se u to uverite i sami, na njenom prvom beogradskom koncertu. Ovo je veče koje nećete zaboraviti, to vam garantujemo.

Koncertno veče u Gradu otvoriće novi miljenik beogradske publike, Jovanović, koji će predstaviti pesme sa svog debitantskog albuma.

YT linkovi:
Savršeno običan dan https://www.youtube.com/watch?v=k3ajU9WSuZw
Možda https://www.youtube.com/watch?v=p82xHkAVKic
Vožnja https://www.youtube.com/watch?v=sH3WP-sR-q0
Bicikl https://www.youtube.com/watch?v=h3ABge0rk88

 

UPDATE: fotke sa svirke pogledajte ovde.