seine

Seine + Klinika Denisa Kataneca (promocija albuma “Nikta Zorja”)
Subota 5. novembar 21h
Cena karte na ulazu 500 dinara

Pozivamo vas na duplo koncertno veče u subotu 5. novembra u Elektropioniru koje će da vas rasturi na atome. Junaci ovog nežnoagresivnog akustičnog punk-folka su Ivan Ščapec i njegov Seine i Klinika Denisa Kataneca, koja premijerno u Beogradu predstavlja album „Nikta Zorja“. Ulaznice se prodaju neposredno pre koncerta na vratima kluba od 20.30 po ceni od 500rsd.

***

Seine je nastao u srednjoškolskim danima kao kantautorski odraz Ivana Ščapeca, tekstopisca i gitariste noise­pop grupe Vlasta Popić. Vodeći se svojom unutrašnjom nežno­agresivnomsenzibilnošću, na gimnazijskim akustičnim večerima polako stiče slavu kao duhovni srodnik američkog freak­folk pokreta. Nakon nekoliko demo snimaka, romantičnom jedincu pridružuje se Tena Rak koja na sebe preuzima pevanje bek­vokala, sviranje harmonike i udaraljki. Otprilike u isto vreme njih dvoje počinju svirati i u poznatijoj sestrici Vlasti Popić. Početkom godine 2011. izbacuju svoj prvi album naziva „2007­2009“, nakon čega polako ali sigurno kreću s koncertima širom regije. Seinove se pesme s vremenom pojavljuju na državnom radiju, a ”Valcer za kraj” završava i na prvoj kompilaciji regionalnog ”Bistroa na rubu šume”. U veljači 2014. izlazi njihovo drugo EP izdanje, a u decembru iste godine i treće izdanje, nezaboravni live koncert iz
beogradskog Rexa. Polovinom 2015. Tena Rak napušta grupu i Seine se opet vraća originalnoj mono­postavi. Tako provodi ostatak te godine, tražeći i stvarajući, snimajući skice i eksperimentišući. Nakon tridesetak koncerata, Ščapecu se pridružuju Dimitrij Mekotanović (Vlasta Popić, Radost) i Boško Mijušković (Straight Mickey&the Boyz, Škrtice), poznata lica regionalne punk scene. Početkom 2016. izbacuju svoj prvi bendovski singl “Kritika čistog
razuma” te počinju svirati koncerte kao punokrvni bend. Ističe se koncert u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu pod pokroviteljstvom HRT­a. U julu Seine odlaze na Demofest u Banja Luku i u konkurenciji od 450 bendova osvajaju prvo mesto i produkciju i snimanje debi studijskog albuma. Za 2017. najavljene su dve evropske turneje i novi singlovi, a album se očekuje dogodine. Svoju muziku vide kao zli akustični pank, ilitiga pucanje­po­šavovima.

https://seine.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/seine_vz
www.facebook.com/SeineVz
https://youtu.be/G5jMLjwYD_Q
https://youtu.be/qmS_LyBN3Qg
https://youtu.be/zy6beP7_jlc

***
Klinika Denisa Kataneca je novi projekat D.K.( Felon, Denis Katanec Okanagan LTD). Iza sebe ima album “Jasno, nečujno, a suviše glasno” (Felon), tri eksperimentalna albuma napisana i snimljena u 24 sata “Sveska bijednih I”, “Sveska bijednih II” i “Sveska bijednih III”, “Sve moje Laurie” sa bendom DKOkanaganLTD, te hvaljeni solo album “Pejotl” koji izdaje u lipnju prošle godine. Odsvirao je preko 100 koncerata u celoj regiji, a jedni od zapaženijih bili su njegovi nastupi pre svetski priznatog američkog singer-songwritera Damiana Jurada i Damira Avdića.
24. septembra izlazi spot i singl „Nikta Zorja“ koji najavljuje istoimeni album, izdanje predviđeno za kraj meseca, a čiju će beogradsku promociju imati 5.11. u Elektropioniru. Klinku čine: Brane Norac (klarinet/gitara), Vinko Vujec (kontrabas), Zvonimir Varga (piano), te Denis Katanec.

Video:
Klinika Denisa Kataneca – Nikta Zorja: https://www.youtube.com/watch?v=HnRM40vS3H0
Denis Katanec Okanagan LTD – Florian: https://www.youtube.com/watch?v=QywispnL6EQ
Denis Katanec – Jedra: https://www.youtube.com/watch?v=wdvdbTnqX4E

Facebook:
https://www.facebook.com/katanecofficial/
Diskografija:
http://deniskatanecokanaganltd.bandcamp.com/
http://deniskatanec.bandcamp.com/
http://felon.bandcamp.com/

CITATI:
“Nekada, dok sam bio jako mlad, trnci su me prožimali na navijačke himne, sada je to „Florijan“. Ali ozbiljno, bez prenemaganja. Kada kupiš kartu za koncert, ta emocija je ono što si platio.” (Mihael Pinter, Soundguardian.com)

“…Tako je pevao Vladimir Nazor, a nastavlja Denis Katanec tamo gde je Nazor stao. Slijeva se slijeva i zdesna i slijeva/U kanjonu misli sam/Pa sve oboja u milion boja/A svaka od boja sam ja. Ne tražite sličnost po smislu, jer je nema. Sličnost je u zvučnosti. Uopšte uzevši, zvuk reči Katanecovih pesama je poezija za sebe.” (Srđan Strajnić, Potlista.com)
“U bilo kojem drugom podneblju, Felon bi s ovim repertoarom bio turbopopularan bend kojeg bi domaća publika dolazila gledati s jednakim entuzijazmom s kojim pohodi nastupe Wilca, Bonnie Prince Billyja ili Fleet Foxes kad se uprizore u Zagrebu.” – (Lana Brčić, Ravnododna.com)
“Iako su odradili mnoštvo nastupa po Hrvatskoj i regiji ovo je tek drugi put da sam imao priliku čuti milozvuke domaćih kantautorskih dragulja. Felon zahtijeva pozorno slušanje, ne samo zbog muzike već i zbog tekstova koji slikovito opisuju životne situacije kroz koje prolaze uglavnom mlade i izgubljene generacije današnjeg vremena.” (Sensimillax, Terapija.net)
“Katanec je uspio osloboditi sebe i zarobiti svoje pjesme, svoj eksperiment izbaciti kao nešto vrijedno pažnje i ukazati na svoj talent (nema potrebe za lažnom skromnosti), pa samim time ne treba žaliti za pjesmama objavljenim u ”Sveskama”, pošto je ovo jasan pokazatelj da možemo očekivati još njegovih kvalitetnih radova; bilo to u solo izvedbi, s Felonom ili nekim drugim bendom.” (Domagoj Šiljeg, Kultivator.hr)
“…nepravda bi bila ne istaknuti ga kao jednog od najzanimljivijih, ako ne i najzanimljivijeg tekstopisca (uz Ivana Ščapeca iz Seinea tj. Vlaste Popić) kantautorske scene. Od ledene apokaliptičnosti i moćne finalne solaže na “Florian”, do osjećaja sveopće sjebanosti i jezikolomnog recitala na pjesmi “Listopad”(koju bih povezao s “If Winter Ends” od Bright Eyes), Katanec demonstrira koliko je sazrio kao autor za vrijeme boravka u Kanadi i kolika je vrijednost iskrenih, nepretencioznih tekstova i sirove emocije. (Sven Popović, Kultivator.hr)
“Već od prvih akorda osvaja moju romantici i Weltschmerzu odanu dušu. Autentična akustika,ostavljena u prvom planu daje posebnu notu jesenskom čaju sjete i u sebi nosi svijetlu snagu emocija.Ima nešto životno u sebi, nešto što će uvijek i odmah besramno izgrebati sve zatrpane osjećaje i svu naježenost na površinu.” (Marta Lučić, Ziher.hr)

“..hrvaški novinarski kolegi so Katanca že krstili za tamkajšnjega Conorja Obersta, kar je sicer dober približek, a nikakor ne gre za kopijo. Je pa potrebno poudariti tudi, da Katanec močan in hkrati velik del vtisa pusti z domačim jezikom. “Sve moje Laurie” je v njegovi karieri gotovo korak naprej, sploh bo zanimivo slišati, kako bo z novo zasedbo svoj zvok in skladbe razvijal v prihodnje…” (Andraž Kajzer, Hrupmag.com)