oktobarac54. OKTOBARSKI SALON

Niko ne pripada tu više nego ti

od 11. oktobra do 17. novembra

Robna kuća KLUZ

 

Ovogodišnji 54. Oktobarski salon biće održan u periodu od 11. oktobra do 17. novembra 2013. godine po prvi put u Robnoj kući “Kluz” u Beogradu.

Oktobarski salon je najstarija i najuglednija manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti kod nas, koja je kroz višegodišnju veoma dinamičnu transformaciju prerasla od lokalne revijalne izložbe do međunarodne manifestacije sa izrazitim autorskim karakterom. Kao izuzetno zapažen događaj u gradu tokom šest nedelja trajanja Oktobarski salon poseti oko 50 000 posetilaca različite generacijske dobi.

 

okto 3          Posle uspešnih umetničkih direktora i kustosa prethodnih godina ove godine je po prvi put na javnom konkursu izabran kustoski tim Red Min(e)d koji čine Danijela Dugandžić Živanović, Katja Kobolt, Dunja Kukovec i Jelena Petrović. Sa različitih pozicija u odnosu na iskustva i znanja (feministička teorija, savremena umetnost, kulturna produkcija i aktivizam) i iz različitih mesta u kojima žive i rade (Sarajevo, Ljubljana, Minhen, Beograd) zajedno se bave istraživanjem i otkrivanjem novih mogućih polja emancipacijskog mišljenja i delovanja kroz zajedničku ideju o feminizmu. Ova ideja se provlači kroz umetničke i kustoske prakse, kolektivne procese proizvodnje znanja i njihovog aktivnog odnosa prema svakodnevnom životu.

http://bringintakeout.wordpress.com/

 

Izložba Niko ne priprada tu više nego ti, prema nazivu zbirke priča Mirande Džulaj, bavi se svakodnevnim životom, pitanjem kako vidimo i razumemo ljudsku/neljudsku prirodu danas u smislu održivosti zajedničkog i zajedništva, kroz odnos između individualnog i kolektivnog i polazi od projekta Red Min(e)d pod nazivom Living Archive (Živi arhiv).


okto 2Zajedno sa umetnicama i umetnicima, kolektivima i publikom, biće kreirane različite “(ne)radne stanice”: izložba (umetnički radovi i performansi), perpetuum mobile (video radovi i razna zvučna, foto i tekstualna dokumentacija), audio/video kabina (snimanje na licu mesta: razgovori o umetničkom radu, intervjui, predstavljanja i diskusije), čitaonica (predstavljanje i razgovor o knjigama, online upitinik o razumevanju feminističke politike unutar savremene umetnosti), digitalna rerna (digitalizacija, editovanje i učitavanje snimljenih materijala na licu mesta), forum (mesto diskusija i razgovora) i kustoska škola (predavanja i radionice pisanja i artikulacije emergentnih tema u polju savremene umetnosti). U njima će se u danima otvaranja dešavati razgovori sa umetnicima, diskusije, performansi, kao i kustoske radionice o komunikaciji umetničkog rada i pristupa građenju znanja kroz živi arhiv.

 

U fokusu ovogodišnjeg Salona biće feminizam koji živi u praksi, društvena imaginacija budućnosti koja ima pokretačku snagu transformacije svakodnevnog života i istovremeno u sebi nosi politiku odgovornosti prema društvu i okolini.

Više informacija na www.oktobarskisalon.org.

 

RED MINED, Ljubljana, 2013