flajer prednja“Slojevi” – u poslednje vreme sve češća reč koja ukazuje da je neka rečenica višesmislena i da se razna skrivena značenja kriju iza pomenutih pojmova. Dobra marketinška kampanja je, kao po pravilu, zasnovana na ovim slojevima. Ali, kada se delovi tih krilatica izuzmu iz konteksta i upotrebe u neke druge svrhe neki drugi slojevi dolaze do izražaja. Baš ovo je cilj radionice “Recikliraj reč i napravi film” koja će se od 02. marta održavati u Medijskom edukativnom centru u Vlajkovićevoj 7 u Beogradu.

Radionica ima za cilj da u tri koraka izreciklira marketinške slogane, obavije ih u svoj kontekst i na kraju isporuči jednominutni film sa novom porukom. Kako su nam organizatori radionice, Dušan i Hristina, kratko opisali:

Recikliraj reč i napravi film (u 3 kreativna koraka)

1. Pronađi i ‘recikliraj reči’ – Reklame, politički marketing, verski pamfleti, itd. Gomila reči koje možeš sakupiti, izdvojiti, preraditi i iz konteksta izvući.

2. Sastavi originalni scenario – Rečima koje si sakupio daj šansu da nešto novo kažu tako što ćeš ih uobličiti u formu scenarija za kratak video.

3. Snimi jednominutni film – kojim ćeš moći da se ponosiš i po familiji hvališ.

Radionica Recikliraj reči i Medijski edukativni centar žele da podstaknu svoje polaznike da se kreativno izraze koristeći reči koje, u kontekstu u kome su upotrebljene, ne poseduju umetničku vrednost. Kroz uvežbavanje tehnika pisanja scenarija i pravljenja knjige snimanja, polaznici će tokom radionice proći kroz celokupan proces stvaranja kratke video forme.

Ideja je da polaznici nauče da prepoznaju potencijal reči koje se koriste u reklamama, političkom marketingu, pamfletima, flajerima, natpisima na proizvodima u prodavnicama itd, i da, koristeći te reči i stvarajući oko takvih reči, napišu svoju priču. Oni će na radionici učiti tehnike pisanja scenarija i tehnike pripremanja knjige snimanja. Biće podstaknuti i da razmišljaju na neki drugačiji način i da osmisle priču ne samo rečima već i razmišljajuči “u kadrovima”, budući da je krajnji cilj radionice realizacija jednominutne video forme. Polaznici radionice proći će kroz čitav proces snimanja kratkog filma te, neki možda i po prvi put, videti kako to sve izgleda sa druge strane kamere.

Kako nas je ovo zainteresovalo odlučili smo da malo bolje upoznamo organizatore ove radionice i da im damo priliku da nas ubede da im se pridružimo:

Dušan je mladi profesor španskog jezika i hispanske književnosti koji malo manje mari za svoju karijeru koja mu na diplomi piše, a malo više mari za amatersko pozorište, film, nevladine organizacije koje se umetnički i kulturno angažuju itd, i u skoro pravilnim razmacima u toku godine bavi se nečim od pomenutog.

Hristina je petnaest dana starija od Dušana, ali je nekako još uvek prilično daleko od tridesete. Mari za sve svoje profesije, pa i za ovu Dušanovu sa diplome. Valjda se zbog ovih sitnica, između ostalog, Dušan i Hristina tako dobro slažu. Hristina se bavi pozorišnom režijom i scenskim umetnostima uopšte, prevodi, istražuje, ide(j)alizuje, muzicira i, s vremena na vreme, piše, briše, adaptira. Bavi se tekstom i tekstovima na više različitih načina, ispitujući nove pristupe pisanju i pisanjima.

Njih dvoje se znaju već dobrih 5 godina, ako ne i malo više, a zvanično su se upoznali radeći na amaterskoj, fakultetskoj predstavi Retablillo de don Cristóbal (Sprdnjica o don Kristobalu) daleke 2008. godine. Od tada su, možda ne baš 100% ali 90% svojih kreativnih stremljenja ostvarivali zajedničkim snagama. Ova radionica je stoga samo jedan logičan nastavak fine saradnje i, eto, predstavlja malo pomeranje od pozorišta, koje je bilo primat u dosadašnjem radu, ka nekoj filmskoj formi.

Pitali smo ih za koju bi se reklamu oni sami opredelili: “Cilj nije da polaznici izaberu jednu reklamu i nju iskoriste za svoj scenario. Cilj je, kao kod pravog recikliranja da se, kad se sakupi gomila smeća, iz nje onda izdvoji recimo samo plastika i od te plastike se napravi neka plastična skulptura. Govoreći u terminima naše radionice, cilj bi bio da polaznici iz velikog broja reklama, ili šta več prepoznaju kao interesantnu građu, izdvoje ono što se njima čini zanimljivim i od toga i oko toga sačine tekst koji će pretvoriti u jednominutni film.”

Dušan: “Ja bih se lično najviše fokusirao na reči iz političkog marketinga i malo reklama za deterdžent recimo.”

Hristina: “A ja bih recimo spojila verske kampanje i pozive za komercijalna dešavanja, tipa velikih žurki i sličnih omladisnkih okupljanja.”

Na kraju radionice vas ne očekuje veliki vatromet, niti vožnja zmajem (osim ako vi to ne napravite tako u svom filmu), ali svaki polaznik će sa ponosom moći svim svojim prijateljima i neprijateljima da pusti sopstveni film ili da ga okači na Vimeo ili YouTube. Medijski edukativni centar, nevladina organizacija sa kojom Dušan i Hristina rade na realizaciji ove radionice, izdvojiće od nastalih filmova nekoliko najuspelijih koje će potom slati na festivale kratkih filmova pa možda i neka nagrada padne, nikad se ne zna!

Termin održavanja radionice je subotom i/ili nedeljom od 17h do 19h u zavisnosti od broja polaznika.
Predviđen datum početka je 2. mart 2013.
Trajanje radionice je tri meseca, a cena je 2.000 din mesečno.

Prijavljivanje (navesti puno ime, kontakt telefon i zanimanje) i više informacija na:
reciklirajreci@gmail.com
Dušan 063 295 812
Hristina 065 94 65 732