FIST 08

ARTiviziraj se!
FIST-Festival internacionalnog studentskog teatra doživeće svoje 8. izdanje od 8. do 11. novembra 2012. Kao i prethodnih godina, lokacija je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom četiri festivalska dana Fakultet dramskih umetnosti će još jednom primiti sve ljubitelje pozorišta ali i aktiviste, optimiste, borce za ljudska prava, društveno angažovane i one koji to žele da budu.
Ovogodišnji koncept, ARTIVIZAM, podrazumeva delovanje kroz umetnost, kojim možemo da doprinesemo pokretanju i rešavanju različitih problema. FIST želi da vas podstakne na razmišljanje, suze, smeh, emocije, akciju!

Kroz FISTory program, 6 takmičarskih predstava koje dolaze iz Italije, Češke, BiH, Švajcarske, Moldavije i Holandije pokrenuće pitanja koja se tiču smrtne kazne, suprotstavljanja urbane i ruralne sredine, položaja žena u društvu, socijalnih nejednakosti, medijske manipulacije.
Pored takmičarskih predstava tu je i FIST play – ”Stojim ispred tebe naga” od Džojs Kerol Outs. Ova predstava bavi se ogoljavanjem tabu tema našeg društva koje su vezane za žene. Anoreksičarka, go-go igračica i trudnica kroz tri različite priče tragaju za istim stvarima. FIST play je delo studenata FDU i njihov odgovor na koncept ARTIVIZMA.
Programska celina FIST+ dovodi na otvaranje festivala neobičan performans “Drop Art” gde umetnice izvode pomalo opasan ples na svili i na taj način simbolično predstavljaju nezavidan polažaj umetnika i umetnosti u Srbiji. Poslednjeg dana festivala, 11. novembra u okviru FIST+ programa igraće se predstava “Postojanje” scene Carina.
FIST+ nam sprema i izložbu neformalne grupe umetnika C4, čija se poetika zasniva na analizi i kritici socijalnih, materijalnih, duhovnih i kulturnih fenomena i problema u sadašnjem trenutku. Radove četiri umetnika ove grupe moćićete da pogledate na FDU za vreme trajanja FIST-a 08.
FIST+ je zadužen i za muzički program tokom festivala koji će vam boravak na FIST -u činiti još prijatnijim, i koji će žurkama začiniti početak i kraj festivala.
Tribinski i FISTedu program će vam omogućiti da se informišete i unapredite znanja o aktuelnim umetničkim temama na koje se Festival fokusira konceptom, a to je ove godine ARTIVIZAM – društveno i politički angažovana umetnost. Takođe ćete imati priliku da se informišete o gostujućim akademijama i njihovim studijskim programima.
FIST radio i ovog puta počinje sa emitovanjem programa pre početka festivala, a slušaoci će moći da ga prate putem interneta od 5. do 11. novembra, gde će pored informacija o samom festivalu moći da čuju dosta kvalitetnih emisija i zanimljivih gostiju na najrazličitije teme.
Ulaz na sve programe je kao i prethodnih godina besplatan, stoga razlog više da posetite FIST08.
Za dodatne informacije, pitanja, sugestije posetite sajt ili preko facebook-a

Ne budite lenji ovog novembra.
Artivizirajte se!