U petak, 18. februara, u Kulturnom centru Grad beogradska publika je imala prilike da uživa uz zvuke bendova Kiša Kerozina(Niš) i Stuttgart Online (Beograd), za kompletan ugodjaj bili su zaduženi Kišobran DJ i VJ timovi.
Uspeli smo da u pauzi izmedju tonskih proba popričamo sa Marjanom (Kiša Kerozina) i Bojanom ( Stuttgart Online) i malo se uputimo u to na čemu trenutno rade, sta misle o trenutnoj muzičkoj sceni i koji su to bendovi i dogadjaji na njih ostavili snažan utisak.

 

Kišobran: Sta trenutno slušate?

Marjan(Kiša Kerozina): Danas smo skinuli novi album Radiohead-a. U suštini slušamo skoro sve žanrove, najviše alternativni rok uz dosta      elektronike.

Od bendova bih izdvojio, recimo tu veliku trojku, Sonic Youth, Smashing Pumpkins, Radiohead, zatim Therapy?, Blonde Redhead, TV on the Radio, Violent Femmes…

Kišobran: Već si mi delimično odgovorio na naredno pitanje, a to je: Na kojoj muzici ste odrasli?

Marjan: Pa prošli smo sve živo, od Plavog orkestra, preko GunsN’Roses, Megadeth-a i Iron Maiden-a do Green Day-a, čak sam i tu fazu prešao:). Zaista mnogo toga slušamo, a i muzika nam je takva, nije čisto žanrovska.

Kišobran: Koncert koji ćeš pamtiti?

Marjan: Violent Femmes u bašti beogradskog SKC-a, kiša je padala sve vreme, a oni su bukvalno svirali pesme koje bi publika tog trenutka poželela!

Kisobran: Kakva je trenutno muzička scena u Nišu?

Marjan: Scena u Nišu je uvek bila solidna, ima mnogo bendova, sigurno oko tridesetak, i to svih žanrova… od džez do metal, a najviše je altrnativnih bendova. Medjutim problemi su višestruki, počevši od nepostojanja medija sa nacionalnom frekvencijom, preko ljudi koji drže klubove pa sve do javnih prostora koji su bendovima na raspolaganju. Zbog toga muzika nije dostupna nekom širem auditorijumu. S druge strane problem je doći uopšte do Beograda, jer je već okupiran beogradskim bendovima. Pored svega toga scena je dobra, medjutim sve se svodi na to da bendovi godinama rade, ali nikada ne izdaju album i tu je nažalost kraj. Moglo bi se možda reći da bendovi u Nišu su lenji, možda zato što im se nikada nije pružila šansa…

Kisobran: Koja vaša pesma vas najbolje opisuje kao bend?

Marjan: To je pesma Vreme. Ja često volim da kažem, ako je kičmena moždina našeg albuma pesma Snovi, onda je kičma definitivno pesma Vreme.

 

 

 

Kišobran: Na kojoj muzici si odrastao?

Bojan (Stuttgart Online): Uglavnom Rock And Roll, imao sam tu sreću da je moj stariji brat uticao na mene, pa sam se oduvek interesovao za malo drugačiji zvuk.

Kišobran: Kakva je po tvom mišljenju scena u zemlji, u poredjenju sa scenom od pre 10 godina?

Bojan: U poredjnju sa scenom od pre 10, 20 ili 30 godina, uvek je sve dosta drugačije, sada je igrom slučaja lošije, danas ima raznih pravaca, vlada neka vrsta kakofonije stilova, ukusa, ….

Kišobran: Na čemu trenutno radi Stuttgart Online?

Bojan: Na drugom albumu koji bi trebalo da se pojavi za petnaestak dana.

Kišobran: Koja pesma najbolje opisuje bend?

Bojan: To je jedna od pesama sa novog albuma.

Kišobran: Koncert kojem se unapred raduješ, i koncert koji ces pamtiti?

Bojan: Neverovatno ali se radujem nekim bendovima koji ce doci na Exit, na primer Grinderman.
A koncert koji ću pamtiti je koncert Lou Reed u Sava Centru, nikome se nije svideo,ali upravo u tome je i bila poenta jer su svi došli tamo očekujući hitove, a za uzvrat su dobili pravi rock and roll.